peter goudswaard home

 

foto westkapelle"De Vrouwen van Kamp Westkapelle" door theatergroep Delta

Een coproductie met het Zeeland Nazomerfestival 2006

Tekst: Paul Pourveur
Regie: Anis de Jong
Vormgeving: Leo de Nijs
Kostuums: Silvana Nicoletta
Dramaturgie: Alex Mallems
Spel: Nel Lekatompessy
Muziek: Rudy Tuhusula, Wim Lohy
Zang: Julia Loko, Maria Lekransy
Geluid: Peter Goudswaard, A.B. Geluidstechniek
Licht: Remko van Wely

Speeldata 2006:
donderdag 31-08 (première)
vrijdag 01-09
zaterdag 02-09
dinsdag 05-09
woensdag 06-09
donderdag 07-09
vrijdag 08-09
zaterdag 09-09

Achter de Westkappelse zeedijk liggen nog steeds de barakken waar in 1951 Molukkers na hun aankomst in Nederland 'tijdelijk' werden ondergebracht. In 'De vrouwen van Kamp Westkapelle' laat schrijver Paul Pourveur een Molukse vrouw herinneringen ophalen aan haar kindertijd in dit kamp. Vijftig jaar geleden vond er een gebeurtenis plaats die Nederland schokte. Als kind begreep ze niet zo goed wat er aan de hand was. Haar herinneringen leveren een gekleurd en fantasievol beeld op van de woelige tijden van toen. Het kamp heeft zijn functie verloren, maar het verleden leeft er voort.

Molukse muziek, sterk beïnvloed door de Portugese fado, geeft deze voorstelling een eigen sfeer. Een belangrijke rol is weggelegd voor het koor, begeleid door tifa, toto buang en gitaarmuziek.

download het slotlied (MP3)


 

Uit de recensies:

'Theater dat meer zegt dan een terreurdaad' (Willem Nijssen, PZC)

... "Dat is dus locatietheater in zijn zuiverste vorm: alléén op die plaats kan dat stuk gespeeld worden. Zo zuiver heb ik het bijna nog nooit meegemaakt. Voeg daarbij een tekst, die gewoon kan vertellen en met zijn eenvoudige woorden toch telkens opnieuw even aan de kern kan raken. Een knap staaltje regie, naast goede casting, perfecte locatie. Een bijzondere productie, die u zeker niet mag missen."

'Poëtische aanklacht tegen overheid' (Hein Janssen, de Volkskrant)

..."Actrice Lekatompessy is de vertelster van haar eigen geschiedenis, de zangeressen Maria Lekransy en Julia Loko vertolken met hun zang de meer universele gevoelens van een ontheemd volk. Twee authentieke muzikanten maken gedreven muziek met ingehouden emotie. Langzaamaan verandert de anekdotische toon van de voorstelling in een felle maar mooi verwoorde aanklacht tegen de Nederlandse overheid."...

recensie PZC (PDF)

recensie BN De Stem (PDF)

recensie Wereldomroep RN (PDF)

 


 

Roerige integratiegeschiedenis in de Zeeuwse klei

Op 4 augustus 1956 betreden enkele mannelijke bewoners van het "Ambonezenkamp" Westkapelle de lokale Spar winkel. Er wordt een aanzienlijke hoeveelheid boter, suiker en rijst plus 29 conservenblikjes met vis besteld. Als de winkelbediende alles op de toonbank heeft klaargelegd wordt er om de rekening gevraagd. Als deze gepresenteerd wordt verlaten de klanten plotseling de winkel met de mededeling "de rekening wordt betaald, bij de regering moet je geld halen." [uit: "Ambonezenkamp Westkapelle 1956-1957, reactie van Nederlands gezag op Moluks idealisme" door Hans Sakkers]

Regisseur en initiatiefnemer Anis de Jong groeide op in kamp Havendorp nabij Vlissingen en merkte daar aan den lijve dat de spanning vanuit Westkapelle oversloeg naar andere kampen in Zeeland. "Pas later, toen mijn vader zijn kinderen rijp achtte voor de politieke betekenis van wat gebeurd was, begreep ik waarom de funderingen van de nieuw te bouwen keukens waarop we speelden zo lang kaal bleven." Hij wil het conflict toespitsen op de achtergebleven vrouwen in het kamp. "Vanwege de verwijdering van de mannen namen zij, onder erbarmelijke omstandigheden, het heft in eigen hand. En kwamen onder grote druk te staan, wanneer ze moesten kiezen tussen de idealen van hun man en de dagelijkse zorg voor hun kind. Wat de situatie nog dramatischer maakte was dat dit conflict zich afspeelde in een periode waarin in de rest van Nederland met succes gewerkt werd aan de wederopbouw. De gevolgen van het vastklampen aan idealen, de uitzichtloosheid en de spanningen die dit teweeg brengt, daar zal deze locatievoorstelling over gaan", aldus De Jong.

Al enige tijd was het onrustig in en rond kamp Westkapelle, alwaar een militante groep "werkweigeraars" zich beriepen op het - civiele - standpunt dat de Nederlandse regering voor de Molukse gemeenschap diende te zorgen. De Molukse militairen werden in 1951 op dienstbevel voor een tijdelijk verblijf naar Nederland overgebracht en de regering zou dus borg moeten staan tot de definitieve terugkeer naar de Molukse eilanden.

De goed gecoördineerde actie van 4 augustus - er werd die dag in nog een aantal winkels zogenaamd "proletarisch gewinkeld" - betekende een verruwing van de plaatselijke verhoudingen. Dit zou later die dag zelfs uitmonden in een schietpartij, waarbij meerdere Molukse bewoners gewond raakten. Als gevolg hiervan sloot de overheid het kamp hermetisch van de buitenwereld af en werd vervolgens een groot aantal mannelijke bewoners in hechtenis genomen.

 


 

Enkele reakties van bezoekers op de site van De Provinciale Zeeuwse Courant

Ik ben gisteravond ook maar 's wezen kijken in Westkapelle. Ik ben Molukker en heb het theaterstuk daardoor wat anders beleefd dan de meeste Hollandse bezoekers denk ik. Velen beseffen na het zien van De vrouwen van Westkapelle pas hoe erg het geweest moet zijn in die kampen en dat mijn (voor)ouders zich vernederd hebben gevoeld.
Voor mij waren veel feiten niet nieuw.
Dat neemt niet weg dat de opvoering als geheel mij raakte. De opvoering zat schitterend in elkaar. Mijn complimenten voor iedereen die eraan mee gewerkt heeft.
BETA - 07/09/06 - 10:07:57

Mevrouw of meneer twijfelaar; laat mij, in de overtuiging verkerend dat u na afloop aan alles behalve de prijs van het kaartje zult denken, uw knoop voor één keer doorhakken. Aanschouw dit stuk.
marcel - 06/09/06 - 15:07:19

Ik heb na de premiere reeds een reactie gegeven op het theaterstuk "vrouwen van het ambonezenkamp Westkapelle".
Ik moet na het lezen van de reactie van twijfelaar erkennen dat de toegangsprijs aan de hoge kant is.
Het stoorde me tijdens de première te vernemen dat er nogal wat mensen aanwezig waren die vrijkaartjes hadden.
Ook de bobo's zoals gedeputeerden en raadsleden hadden vrijkaarten.
Schaf die privileges af zou ik zeggen.
Het is een beetje de omgekeerde wereld.
De elite kijkt voor niets en de gewone man betaalt absurde prijzen.
John - 06/09/06 - 09:41:23

De vrouwen van Westkapelle:
Een prachtstuk....Molukse geschiedenis in vogelvlucht......een verhaal om nooit te vergeten.......en prachtig neergezet en verteld door Nel Lekatompessy......Prachtig zang door Julia Loko en Maria Lekransy (de emotie en gevoel die zij kunnen overbrengen door hun zang) tevens muziek door Rudy Tuhusula als percussionist en hoe hij uitstekend een verslaggever uit de jaren '50 nadeed.....Wim Lohy (prachtig gitaarspel)........kortom......een aanrader!!! Ik ben helemaal uit Amsterdam ervoor gekomen.....dit mag je niet missen.........!!!!
Enseline Izaac - 05/09/06 - 13:19:20

De vrouwen van Westkapelle:
Een theatervoorstelling die me heeft "GERAAKT".
Een groot compliment aan de spelers maar ook aan de anderen die deze voorstelling hebben gemaakt tot wat het geworden is.
Een ontroerende voorstelling waarbij ik anderhalfuur geboeid op het puntje van de bank ben blijven zitten!
Jacobi van Poeijer - 04/09/06 - 20:18:05

gezien "Vrouwenkamp" Reeds 32 jaar komen wij in Westkapelle,nooit iets gehoord over dit gebeuren. citaat "Historie wordt herschikt",voor ons in elk geval wel, adembenemend,ontroerend een prachtig theater gebeuren. de spelers, muzikanten en de mensen achter de schermen proficiat met dit succes.
Cees en Dorien - 04/09/06 - 17:46:05

DE VROUWEN VAN WESTKAPELLE. Herkenbaar. Ontroerend en vooral helend. Het had mijn verhaal kunnen zijn. Ik was er toen bij, als kind van vier. De beelden, de angst, vooral het geschreeuw en de paniek die ik toen voelde, heeft mijn leven bewust en onbewust beheerst, naarmate ik ouder werd, kwamen ze steeds vaker terug. Jarenlang heb ik eraan gewerkt, in allerlei vormen om het een plaats te kunnen geven. Deze herinneringen waren voor mij net inbrekers. Net als ik denk dat het goed met me gaat verstoren ze de rust. Zateragavond is de punt op de i gezet. De voorstelling heeft me zo diep geraakt. Mijn ziel werd geheeld. Alle mensen die aan dit stuk meegewerkt, vanuit mijn helende ziel, banyak terima kasih. Het kan gewoon niet beter. Jullie waren en zijn kanjers.
De timing, het spel, het stukje zang van Julia zonder microfoon, decor, muziekanten en , last but not least, Nel. Vakwerk. Iedereen nogmaals bedankt.
Jacomien Tahapary (Alkmaar) - 04/09/06 - 01:03:12

Tijdens het lopen naar de set zei de vrijwilliger, uit Westkappele, die ons erheen begeleidde dat ze nooit iets had gemerkt van de situatie in het kamp. Eigenlijk erg bizar...
Ik ben blij dat dit stukje geschiedenis wordt verteld, en hoe! Overtuigend, krachtig, aangrijpend, ontroerend en erg indrukwekkend. 'Vrouwen van kamp Westkapelle', zeker de moeite waard om te zien.
Cootje Tahitu-Pattinama - 03/09/06 - 22:16:17

Vrouwen van Westkapelle, 02/09. Wat een prachtige setting om dit stuk te spelen, zo voor één van de barakken. Het sterkste vond ik de schitterende, soms ontroerende muziek en de mooie beelden in dit decor. Helaas te veel tekst en daardoor minder krachtig. Maar goed dat dit verhaal hier zo verteld wordt.
Bizar dat in de laatste scene zichtbaar wordt dat de barak nu dienstdoet als caravanstalling.
k van der have - 03/09/06 - 20:29:21

Langs deze weg willen wij onze complimenten overbrengen aan allen die meewerken aan het muziektheaterstuk "De vrouwen van kamp Westkapelle". Wij hebben het stuk op vrijdag 1 september gezien en we vonden het zeer indrukwekkend. We zijn inwoners van Westkapelle en kenden het verhaal o.a. via onze ouders en uit het boek "Ambonezenkamp Westkapelle" van Hans Sakkers. Maar om het zo in een theaterstuk verwerkt te zien en dan op de plaats waar het zich allemaal heeft afgespeeld is nog wel even wat anders. Alsof je zelf midden in het verhaal zit; het komt heel dichtbij. We waren van het begin tot het einde geboeid. Mooi verteld, gespeeld, gezongen en gemusiceerd. Knap ook dat er geen harde verwijten worden gemaakt, dat het geen bitter stuk is geworden. Het zet je ook aan het denken; wat is onze reactie op alles wat 'anders' is dan we gewend zijn? Zijn we geïnteresseerd in elkaar?
Wat zou het mooi zijn als er van dit theaterstuk een DVD wordt gemaakt!
Kees en Marjan - 03/09/06 - 15:58:39

Wakkergeschud en dit niet door de harde wind. Zeer indrukwekkend spel en muziektheater van een periode in de geschiedenis die mij onbekend is gebleven. Deze Vrouwen van Westkapelle.Het decor indrukwekkend van eenvoud. Wat een kracht van de zingende en spelende vrouwen, uiteraard bijgestaan door de muziek van de mannen. Een negen !!! zaterdag 2september,windkracht 7.
Lenie Polfliet-Zuijdweg - 03/09/06 - 08:49:19

Samen met mijn zoon (18 jaar) ben ik naar de voorstelling "De vrouwen van Kamp Westkapelle" geweest.
Het was bijzonder stil in de auto op de terugreis. We waren enorm onder de indruk. Geweldig, aangrijpend en ontroerend.
Complimenten aan allen die hieraan meewerken.
karin wouters - 02/09/06 - 17:06:08

Ik heb de premiere van de voorstelling "Vrouwen van Westkapelle" bijgewoond. In één woord fantastisch.
De uitvoering was zeer indrukwekkend.
Tegelijkertijd ook aangrijpend.
Ook de setting was zeer speciaal. Daar kan geen decorbouwer tegenop.
Ook een pluim voor de muzikanten die met slechts met gitaar, percussie en zang voortreffelijk musiceerden.
Wat mij betreft een aanrader.
john - 01/09/06 - 09:32:34

kamp westkapelle


theatergroep Delta: www.theatergroepdelta.nl

terug naar boven